In cautarea timpului…. trecut. Reloaded

Duminică, 30 noiembrie 2014, Casa Tineretului (cunoscută mai ales după titulatura sa neoficială de Casa Olteanu) a fost gazda unui spectacol de teatru labirint. Bineînțeles, pus în scenă de Asociația Centrul European pentru Diversitate.
Constructorii labirintului au fost cei 25 de liceeni care formează în prezent echipa de voluntari ai Centrului iar de prestația lor artistică s-au bucurat 62 de persoane – cadre didactice, prieteni și rude ale protagoniștilor.
Spectacolul , intitulat „În căutarea timpului …trecut”, a fost o replică a spectacolului omonim , desfășurat în anul 2011 în cadrul unui proiect al Centrului EUdivers care s-a bucurat de sprijinul financiar al Programului Tineret în Acțiune.
Teatrul labirint a fost creat de Enrique Vargas în anii 70 și este extrem de solicitant pentru cei care îl pun în scenă.
Numit și teatru senzorial, această metodă de educație non -formală presupune ca mesajul constructorilor să fie transmis călătorilor prin labirint cu ajutorul simțurilor , mai puțin simțul văzului.
Metoda a fost preluată de Centrul EUdivers de la Laboratorul de Educație -Nonformală organizat în anul 2010 la Gura Portiței iar de atunci și până în prezent au fost implementate 4 spectacole de teatru labirint- 2 la Tulcea și 2 la Sulina.
EUdiverșii au pornit de la materialele adunate de Lidia Vișan în anul 2010 și care au stat la baza broșurii „Tulcea de ieri și de azi”.
Pornind de la datele concrete despre personaje și clădiri din Tulcea, liceenii au imaginat în jurul lor un scenariu original despre o călătorie în orașul cosmopolit de la poarta Deltei.
Urcați pe corabia timpului de un inițiator misterios, călătorii au intrat în joc și s-au lăsat duși în portul Tulcea, unde au fost cazați la Hotelul Regal de pe strada Carol. Pentru că era zi de sărbătoare, au mers în grădina publică să asculte fanfara și au luat o birjă până pe Colnicul Hora, ca să vadă familia regală venită să inaugureze monumentul.
Drumul a fost parcurs rapid, cu ajutorul unui birjar limbut , care cunoștea pe toată lumea în mahalaua turcească și lipovenească iar la sfârșitul drumului, în uralele unui corp de armată, au asistat la discursul primarului Nicolae Comișan.
Drumul spre hotel a trecut prin mahalaua bulgărească și s-a încheiat cu o plimbare prin centrul comercial de la coloanele turcești. Toate acestea s-au petrecut în sala de spectacole a Casei Tineretului , având drept recuzită doar câteva lumânări, un laptop, 5 eșarfe cu care au fost legați la ochi călătorii și, cel mai important ingredient- talentul tinerilor.
Datorită complexității sale, organizarea a fost o adevărată probă pentru cei mai tineri voluntari ai Centrului EU divers , căreia i-au făcut față cu brio.

, , , , ,

Cele mai noi Filme HD Romania.