Cum ne-a venit ideea

Judetul Tulcea are o asezare geografica aparte, caracterizată printr-un numar redus de localitati raportat la suprafata sa si o populatie in continua scadere. Cele 5 orase ale judetului ,printre care si resedinta de judet , Tulcea, sunt situate la mare distanta intre ele iar orasul Sulina este complet izolat, la capatul Deltei Dunarii, accesul fiind posibil doar pe apa.

În anul 2010 Centrul EUdivers a implementat proiectul „Tineri foto reporteri pentru comunitate”, care a implicat 50 de tineri din cele 5 orase ale judetului în promovarea elementelor specifice comunitatii de origine prin utilizarea metodei Photo-voice. Anterior organizarii expozitiei finale si a realizarii unui album foto, toti tinerii au beneficiat de sesiuni dedicate managementului de proiect si comunicarii, care au reliefat un puternic simt de observatie , dorinta de implicare in remedierea problemelor identificate cu ocazia analizei SWOT si intr-o oarecare masura dezamagirea ca vor fi nevoiti sa isi paraseasca comunitatea la maturitate pentru a-si cauta un loc de munca in alta localitate.

Cei mai multi tineri se simteau discriminati pentru ca nu aveau acces la informatii de specialitate, la cursuri si formatori care sa le permita sa se dezvolte ca persoane si sa dobandeasca competente care sa le permita , pe termen lung sa ramana in comunitate.

Lipsa unor condiţii care sa favorizeze dezvoltarea  aptitudinilor , abilitatilor , competentelor ,are ca efecte directe, mai ales in comunitatile izolate geografic,scaderea capacitatii de integrarea pe piata muncii, incapacitatea de a identifica o idee de afacere care sa valorifice potentialul local iar pe termen lung poate determina depopularea comunitatii si involutia economica.

Pornind de la cauzele directe : obstacole de natura geografica (transport costisitor, distanta mare fata de cel mai apropiat oras-municipiul Tulcea, acces exclusiv pe apa care duce la izolare completa in timpul inghetului), lipsa unor specialisti locali, lipsa unor sesiuni de instruire care sa vizeze dezvoltarea competentelor tinerilor, dezinteresul factorilor de decizie, voluntarii Centrului EUdivers au decis sa isi foloseasca experienta dobandita direct in cadrul proiectelor pe care le-au implementat pentru a  veni in intampinarea dorintei colegilor lor din Sulina, pentru a-i ajuta sa dobandeasca competentele si abilitatile necesare pentru a  deveni un factor activ al comunitatii.

De asemenea, pentru a asigura sustenabilitatea proiectului şi asistarea colegilor din Sulina in tranzitia de la stadiul de grup tinta la acela de participant si ulterior initiator, s-a ajuns la concluzia ca barierele geografice pot fi depasite cu ajutorul Internetului , cu o platforma de discutiii si prin  elaborarea unei strategii comune de actiune pe termen mediu si lung in domeniul implicarii tinerilo la nivelul oraselor Tulcea si Sulina. Pornind de la avantajele invatarii experentiale, s-a decis ca un grup de 15 tineri din municipiul Tulcea si un grup de 15 tineri din orasul Sulina sa se afle in contact permanent pe perioada derularii proiectului.

Ideea de la care s-a pornit a fost ca cei 15 tulceni (proveniti din randul voluntarilor EUdivers) sa impartaseasca intr-o prima etapa  celor 15 colegi din Sulina experienta acumulata in proiectele finantate de programul Tineret in Actiune – oportunitati oferite de  Program, metode de educatie non-formala, metode participative, iar ulterior sa se afle in permanenta comunicare si colaborare prin intermediul unei platforme de discutii , prin intermediul careia sa organizeze evenimente in paralel in cele doua comunitati, pornind de la nevoile identificate prin analiza SWOT si sa stabileasca actiuni comune menite sa atraga sprijinul autoritatilor pentru activitatile de tineret si actiuni menite sa contribuie la promovarea si dezvoltarea comunitatii de provenienta.

In vederea indeplinirii scopului proiectului au fost stabilite 3 obiective specifice :

1. Susţinerea dezvoltării personale a 30 de tineri din oraşul Sulina si din orasul Tulcea prin metode specifice educaţiei nonformale

2. Stimularea dezvoltării spiritului civic şi al gradului de implicare în dezvoltarea economică a comunităţii de origine pentru 30 de tineri din oraşul Sulina si din orasul Tulcea prin metode specifice  educaţiei noformale.

3. Realizarea unei platforme de comunicare comună pentru  30 de tineri din oraşul Sulina şi  din municipiul Tulcea in vederea transferului de bune practica, initierii de actiuni si proiecte comune, promovarii actiunilor proprii.

Cele mai noi Filme HD Romania.